A vegades et sorprèn veure que et sagnen les genives? Ja sigui al raspallar-te, al mossegar una poma, sense cap motiu aparent, és important saber que aquest fet és una senyal d’advertència, ja que unes genives sanes no sagnen.

Bàsicament, indica una inflamació de les genives (gingivitis) o del periodont (periodontitis).

Què és la gingivitis?

La gingivitis és una inflamació superificial de les genives, provocada pel sarro. És una forma freqüent i lleu de la malaltia periodontal, que causa irritació i inflamació de la part de la geniva que rodeja la base de les dents.

Pot estar causada per diferents factors, el més comú és una higiene bucal insuficient

Els bons hàbits d’higiene bucal, com raspallar-se les dents dues vegades al dia, utilitzar el fil dental a diari, realitzar-se una higiene bucal professional i revisions dentals periòdiques poden ajudar a evitar o a revertir la gingivitis.

Si la gingivitis no es tracta, pot convertir-se en periodontitis i extendre’s als teixits i a l’os subjacents,  una malaltia molt més greu que amb el temps pot conduïr a la pèrdua de les dents.

Gingivitis

Què és la periodontitis?

La periodontitis, també coneguda com malaltia periodontal o piorrea, és una inflamació que afecta als teixits que envolten la dent (periodont). És més profunda, ja que afecta a l’os que subjecta les dents, danyant-lo amb el temps i provocant que les dents es vegin més llargues i fins hi tot que tinguin movilitat. Si no es tracta, aquest procés acaba amb la pèrdua de les dents, per això és imprescindible tractar-ho inmediatament.

És important destacar que hi ha evidència científica de que les malalties periodontals estàn relacionades i són factors de risc per a problemes cardiovasculars, descompensació de la diabetes, infeccions respiratòries o fins hi tot parts prematurs.

En qualsevol cas, és important sol.licitar una visita al dentista, per un diagnòstic i tractament, així com per aconsellar sobre les mesures preventives que ajudin a mantenir-les en condicions òptimes de salut, i per a la reconstrucció de teixits perduts com a conseqüència de la malaltia.